duminică, 25 septembrie 2011

Manastirea Banceni- un loc binecuvantat de Dumnezeu

La Manastirea Banceni, aflata in Ucraina, la 7 km de granita cu Romania, calugarii se gandesc mereu la Dumnezeu. Si Dumnezeu se gandeste la ei. Staretul Mihail Jar impreuna cu alti patru frati, cu ajutorul Domnului, infiinteaza manastirea in 1994. De atunci, contruirea nu mai inceteaza. Parintele spune, foarte frumos, ca, o data incepand sa construiesti nu mai termini niciodata in viata aceasta, ci se termina totul in Imparatia Ceruruilor, unde e adevarata odihna. In satul Molnita, aflat in apropierea manastirii, parintele a ridicat un adapost pentru 140 de copii orfani si o alta biserica:
,,Dumnezeu ne-a daruit de toate pana astazi, atunci cum sa nu cred si de ce sa ma tem?''
Parintele insusi stie ce inseamna sa fii orfan si crede ca experienta lui i-a fost data de Dumnezeu pentru a-i intelege acum pe acesti copii abandonati de parintii lor...el ne sfatuieste sa nu cartim impotriva lui Dumnezeu cand nis e intampla necazuri, pentru ca El stie de ce este asa...
,,Dumnezeu este foarte bun. Ne ajuta pe toti, numai noi nu intelegem mila Lui, nu avem credinta necesara in Dumnezeu si nu putem sa credem ca El este Atotputernic. Multi se roaga si spun:,, de ce Dumnezeu nu ma ajuta? ''El ii ajuta pe toti. Dumnezeu nu ii alege pe oameni: ii ajuta pe cei ce se roaga din toata inima, din tot sufletul, cu credinta curata. Cand te rogi, trebuie sa crezi ca rugaciunea iti este ascultata.''

luni, 12 septembrie 2011

Despre Sfantul Paisie de la Neamt (15 noiembrie)

,,Stareţul slujea întotdeauna cu adâncă smerenie, evlavie şi lacrimi. Slujirea lui atât de mult îi înduioşa pe toţi încât o parte din călugări, datorită abundenţei de sentimente şi lacrimi, nu puteau să stea până la sfârşitul slujbei şi ieşeau din biserică mai devreme ca să se liniştească. Plângeau aproape toţi; plângea stareţul şi patriarhul din preaplinul inimii rostea: „Slavă lui ! Slavă lui !“

La Iaşi stareţul a primit binecuvântare de la mitropolitul Gavriil şi a fost primit cu dragoste de către voievodul Calimachi. Mitropolitul le-a dat stareţului şi ucenicilor săi mănăstirea Dragomirna cu biserica având ca hram Pogorârea Sfântului Duh, iar voievodul cărturar a scutit mănăstirea şi proprietăţile ei de dările către domnie.
Mitropolitul i-a scris episcopului Rădăuţilor, în administrarea căruia se afla obştea şi l-a rugat să cerceteze cât mai des obştea cuviosului cu dragoste şi cu stima cuvenită. Văzând o aşa primire, cuviosul i-a mulţumit lui pentru căile Sale de nepătruns şi pentru că i-a umplut sufletul de pace, aplecându-Se cu iubire şi milostivire asupra lui, păcătosului.
 Parintele Paisie a fost nevoit sa paraseasca manastirea Dragomirna, retragandu-se la Manastirea Secu, apoi fiind trimis de domnitor la manastirea Neamt. De altfel, parintele este cunoscut ca Sfantul Paisie de la Neamt.


 Marele său merit a constat în faptul că, prin propriul exemplu şi prin exemplul obştii sale a reinstaurat acele principii vechi de viaţă monahală, pe baza cărora monahismul a înflorit, însă datorită ignoranţei decăzuseră din ce în ce mai mult. Aceste principii sunt: şi întreg canonul de rugăciuni, învăţăturile duhovniceşti ale părinţilor asceţi, viaţa de obşte, îndrumarea de către stareţ a începătorilor, mărturisirea gândurilor. Pe aceste temelii a şi fost organizată obştea părintelui care avea câteva sute de oameni.
 


Sfantul Paisie Velicikovski

Acatistul Sfantului Paisie

marți, 6 septembrie 2011

Podul

Documentar despre Nicolae Steinhardt

Rugăciune pentru părintele duhovnic
 Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, care pe desfrânata şi pe tâlharul i-ai primit, primeşte şi rugăciunea mea pentru robul tău, duhovnicul meu (numele) ales de Tine să poarte povara păcatelor mele în faţa Ta, aşa cum Tu porţi povara lumii întregi în faţa Tatălui Ceresc.
 Iartă-i toate greşelile lui pentru dragostea şi jertfa stăruitoare ca să pun început bun de pocainţă eu, oaia rătăcită. Cercetează-l degrabă şi vezi nevoile lui.
Vindecă-l de toată boala şi întinăciunea trupească şi sufletească şi de slăbiciunea firii celei căzute.
Izbăveşte-l de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, de tot răul şi ispitele ce i-au venit pentru păcatele mele.
Sporeşte-i înţelepciunea, îndelunga răbdare, liniştea, pacea şi mulţumirea sufletească.
Înmulţeşte-i puterea, sporeşte-i blândeţea şi purtarea de grijă şi împlineşte toate cele de folos lui.
Dă-i minte luminată şi pricepere sfântă care se pogoară de la Tine, Împăratul Luminii.
Bine-sporeşte în el Doamne şi dăruieşte-l sănătos, îndelungat în zile, drept învăţănd cuvăntul adevărului Tău.Amin.(Metanie)
Împărate Ceresc, Mângâietorule, deschide stavila cerului şi plouă peste duhovnicul meu (numele) belşug de har şi bogată milă.Pogoară-te asupra lui, odihneşte în el pururea şi revarsă peste el mulţimea îndurărilor Tale. Amin.(Metanie)Maica Domnului, acoperă cu Atotputernicul tău Acoperământ pe robul tău, duhovnicul meu (numele) şi roagă-te Bunului Dumnezeu să-l miluiască pentru rugăciunile tale. Izbăveşte-l de toată ispita trupească şi sufletească, curăţă-l, tămăduieşte-l, întăreşte-l şi sănătate deplină dăruieşte-i. Amin.(Metanie)Cuvioase Părinte Siluane, roagă-te Domnului să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele), pentru rugăciunile tale.
Cuvioase Arsenie cel Mare, roagă-te Bunului Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele), pentru rugăciunile tale.
Cele nouă Puteri Cereşti, Sfinţilor Români – mucenici şi muceniţe, cuvioşi şi cuvioase – Preacuvioşilor Părinţi ai noştri şi sfinţii a căror pomenire se face astăzi, împreună cu toţi sfinţii, rugaţi-vă lui Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe (numele) pentru rugăciunile voastre.Amin.Amin. Amin.(Metanii)

rugaciuni-pentru-parintele-duhovnic 

Din Filocalia de la Optina

Faptul că vorbeşti când stai la slujbele bisericeşti sau îţi roteşti privirile în toate părţile, nu numai că este necuviincios, dar Îl şi mânii pe Domnul prin neatenţie şi cutezanţă. Dacă nu putem cu sufletul, cel puţin cu trupul să ne purtăm cuviincios în chip văzut. Buna cuviinţă trupească, văzută, ne poate duce la buna rânduială a gândurilor lăuntrice. Aşa cum Domnul a creat mai întâi din pământ trupul omului, iar apoi a suflat în el suflet nemuritor, aşa şi purtarea exterioară şi buna cuviinţă văzută preced bunăstarea sufletească şi încep cu paza ochilor şi a urechilor şi, mai ales, cu înfrânarea limbii, deoarece Domnul în Evanghelie zice: Din cuvintele tale te voi judeca (Luca 19,22), adică pentru ceea ce deseori spunem din neatenţie, pentru aceea vom fi judecaţi cel mai mult şi mai întâi de toate. A vorbi multe este foarte uşor şi comod, dar a face pocăinţă pentru cele vorbite este foarte greu. (Cuviosul Ambrozie, 23, Partea I, p.28-29)

http://acvila30.wordpress.com/2011/05/11/staretii-de-la-optina-despre-purtarea-in-biserica/ 

Rugaciunea care ajunge la Dumnezeu

De multe ori ne rugam doar cu buzele, iar inima noastra ramane departe de Dumnezeu...are El nevoie de cuvintele noastre? Nu, ci de inima noastra...suntem atenti la Dumnezeu atunci cand ne rugam?...

Divna Ljubojevic

,,Talentul este privirea lui Dumnezeu asupra fiintei si deci o situatie fericita pentru om, pentru ca ii permite un raspuns demn fata de Dumnezeu.''  (Divna Ljubojevic)

,,Muzica spirituala este parte din viata mea. Ceva normal si simplu- un lucru intr-adevar magnific''

,,Nu trebuie sa uitam ca suntem iubirea lui Dumnezeu pe pamant.''(Divna Ljubojevic)

Blagosloven jesi Gospode - Binecuvantat esti, Doamne ( Divna Ljubojevic)

Batranul Dobri Dobrev, omul lui Dumnezeu...

ASEZAMANTUL SOCIAL "SF. STELIAN" PAROHIA VALEA CRANGULUI PROTOPOPIATUL URLATI

Darul de a face (mai mult decat) paine