duminică, 19 august 2012

Sfantul Luca al Crimeei, cuvant despre frumusetea lumii create de Dumnezeu, din cartea ,,Puterea inimii''


,,De duhul unei forţe grandioase sunt pătrunse masivele montane învăluite de nori întunecaţi şi valurile oceanelor bântuite de furtună, care năpădesc asupra stâncilor de pe ţărm. Duhul veşniciei şi al nemărginirii se revarsă în sufletele noastre de la miliardele de stele ale cerului nopţii. Câtă bucurie şi pace ne aduc culorile blânde ale răsăritului şi câmpiile şi lacurile învăluite de lumina lunii! (...)  
În acea acţiune profund duhovnicească, chiar interacţiune morală, pe care o produce asupra noastră frumuseţea naturii pătrunse de energie duhovnicească, trebuie să vedem ţelul şi însemnătatea frumuseţii.(...) 
Am primit un buchet de flori. O, câtă frumuseţe delicată, fermecătoare, este curpinsă în aceste splendide mici creaţii ale lui Dumnezeu! Şi, pe lângă aceasta, cât sunt de minunate prin micimea, prin simplitatea lor plină de smerenie! Dantelăriile fine ale micilor inflorescenţe albe, albăstrii şi roz, violete şi albastre ne privesc cu ochii curaţi ai petalelor şi corolelor lor şi revarsă asupra noastră minunata lor mireasmă. Oare nu este evident că aceasta este o propovăduire tăcută a curăţiei duhovniceşti? Trebuie să ai o inimă cu totul împietrită ca să nu auzi acest glas al lui Dumnezeu, care răsună atât de limpede în simplitatea şi în frumuseţea formelor materiale ale naturii.’’
Seara, pe un câmp înflorit, mulţime de floricele se întorc către soare, de parcă I-ar înălţa lui Dumnezeu o rugăciune de seară, iar după asfinţit adorm adânc, pentru ca dimineaţa, îndreptându.se spre răsărit, să întâmpine iar soarele cu rugăciunea de dimineaţă, plină de bucurie. Mireasma florilor este ofrandă adzsă lui Dumnezeu. Florile sunt cădelniţe. Nuferii se deschid larg sub cerul senin, se îndulcesc de lumină şi aer, îşi adună petalele şi se cufundă în apă atunci când se înnoptează.(...) Este cu totul neîndoielnic că întreaga lume vegetală şi animală e înzestrată cu darul primordial al Duhului Sfânt-duhul vieţii.’’(Sfântul Luca al Crimeei)



 
Despre Sfantul Luca mai multe aici: http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-luca-crimeei-arhiepiscopul-crimeea-120717.html
http://www.razbointrucuvant.ro/2012/06/11/sf-luca-crimeiii-doctor-fara-arginti/